Една от най-обсъжданите идеи на финансовия министър Асен Василев за изсветляване

...
Една от най-обсъжданите идеи на финансовия министър Асен Василев за изсветляване
Коментари Харесай

Данъците през 2024.-а: Какво се променя?

Една от най-обсъжданите хрумвания на финансовия министър Асен Василев за изсветляване на оборотите, така наречен „ безвъзмезден обяд “, към този момент е настоящ законов текст, в действие от 1 януари. Според новата наредба в Закона за Данък добавена стойност, когато търговец не издаде касова записка, клиентът има право да задържи заплащането. 

Мярката в началото бе планувана за дисциплиниране на рестораньорите, които крият обороти, само че бе избрана като дискриминационна и по тази причина финансовото министерство предложи да се ползва за всички типове бизнеси и доставки.

Различните комисии в Народното събрание отхвърлиха текста наред с други противоречиви оферти на финансовия министър като „ донос-бонус “, „ налог бакшиш “ и събиране на касови бележки за прилагане на данъчни отстъпки. Изненадващо обаче наредбата да не се заплащат доставки, за които няма издадена касова записка, бе гласувана в последния миг при второто четене на Закона за Данък добавена стойност в зала по предложение на депутата от Политическа партия Венко Сабрутев.

Как тъкмо ще се ползва тази мярка, не е доста ясно. Тя вече получи много рецензии поради възможните колизии, които може да породи между продавачи и купувачи. Няма изясненост и по какъв начин ще се потвърди, че търговецът не е имал желание да издаде касова записка.

В същото време двойно скача размерът на санкциите за неиздаване на касови бележки – физическите лица, които не са търговци, ще бъдат глобявани с 200 до 1000 лева, а компаниите и едноличните търговци – с  1000 до 4000 лева При наново нарушаване тези наказания стават от 400 до 2000 лева, и надлежно за фирмите – от 2000 до 8000 лева

Двойно по-висока ще е санкцията и за потребителите, които не съхраняват касовата си бележка до овакантяване на комерсиалния обект – до момента тя беше 5 лв., само че от 1 януари става 10 лева

Наред със стягането на контрола в Закона за ДДС се основава и нова опция – търговците да може да издават и електронни фискални бонове, които да дават на клиентите по електронен път. Допускането на тази опция бе поставяна от бизнеса в последните години като по-модерен метод на разплащане, вместо всички да бъдат задължени да купуват и употребяват касови апарати с хартиени бележки. Финансовото министерство най-сетне се е съгласило, само че слага изискване пред търговците, които желаят да издават фискални бонове по електронен път – наложително да употребяват утвърден от Национална агенция за приходите програмен продукт за ръководство на продажбите. За да влезе тази нова наредба в действие, би трябвало да бъдат направени и съответни обяснителни текстове в Наредбата Н 18 за касовите апарати и отчитането на продажбите.

Както към този момент е известно нулевата ставка на Данък добавена стойност за самун и брашно се удължава до 30 юни 2024. Дотогава ще работи и понижената 9% ставка Данък добавена стойност за фитнеси, спортни уреди и общата туристическа услуга. Най-голямата данъчна привилегия получиха ресторантьорите – ставката от 9% Данък добавена стойност за техните услуги ще работи до 31 декември 2024 г. 

ДАНЪЦИ ВЪРХУ ДОХОДИТЕ

В търсене на повече доходи в хазната Народното събрание поддържа предлагането на финансовия министър събирачи на гъби, трюфели и диви плодове вече да се таксуват с алтернативен данък – по 30 лв. за всеки месец, в който правят тази активност. Налогът ще се събира от пунктовете за изкупуване на дивите растения, които пък ще би трябвало да се записват в Агенцията по горите. От новия тип облагане са изключени единствено хората, които събират и предават билки. Дори и без тях финансовото министерство твърди, че със събиране на диворастящи гъби и плодове се занимават близо 30 000 души у нас. Освен, че към този момент ще заплащат налог, те ще би трябвало да се самоосигуряват за пенсия и здраве върху месечен застрахователен приход в размер на половината от минималната работна заплата за страната.

Земеделските стопани – физически лица получиха непредвиден подарък преди Коледа. Техните дотации до 100 000 лева стават необлагаеми. За да влезе в действие тази данъчна преференция, първо би трябвало да получим утвърждение от Европейската комисия, защото може да се окаже несъвместима държавна помощ. Ако Брюксел се произнесе до 30 април 2024 година, данъчното облекчение ще може да се приложи за раздадените аграрни дотации през 2023 година

По-ниски налози към този момент ще има и за доходи от продажба или подмяна на акции, дялове, обезщетителни принадлежности, капиталови бонове и други финансови активи, както и от търговия с задгранична валута. За тях данъчната основа към този момент ще се понижава с 10% нормативно признати разходи. Към данъчното облагане на облагите от покупко-продажби с акции и финансови активи към този момент се включват и облагите от виртуална валута, която досега въобще не беше включена в скица за облагане.

А лицата, които събират и предават скрап и други вторични първични материали, напряко се освобождават от налози. Условието е да ги предават в пунктове, които имат право да правят събиране, превозване, оползотворяване или неутрализиране на боклуци съгласно Закона за ръководство на отпадъците.

Реклама

Данъчната смяна е в „ унисон с задачите на екологичната политика на Европейски Съюз за прекосяване към кръгова стопанска система, при която по-ефективно се употребяват ресурсите и понижаване на отпадъците “, изясни в претекстовете си финансовото министерство. Облагането на място в пунктовете за вторични първични материали бе въведено през 2012 година като мярка за по-ефективен надзор върху тази активност.

Дори за металните боклуци бе въведено наложително показване на персонална карта, с цел да се понижат кражбите на железни предмети и уреди. Сега обаче това облагане се приема като пречка за реализиране на европейските екологични цели.  Като добавка с промяна в Закона за ръководство на отпадъците се увеличава прагът на касовите разплащания на покупко-продажбите с железни боклуци от 100 лв. на 1200 лв. на година.

ПОВЕЧЕ БУМАЩИНА

Тази година за компаниите се отваря и спомагателна административна тежест. Работодателите ще би трябвало да заявяват пред Национална агенция за приходите съвсем всички добавки и разноски, които правят към заплатите на всеки свой служител, даже и когато тези заплащания не са облагаеми. Например какви пари са отпуснали за дневни командировъчни, когато в границите на една година сумата надвишава 1000 лева за един служащ. А също по този начин какви спомагателни осигуровки или застраховки са правили през годината за своя сметка на всеки един чиновник, както и какви помощи за лекуване, за превоз до местоработата или приходи в натура са давали.

Освен това поименно компаниите ще декларират раздадената гратис храна или порционни пари, които в множеството случаи се поставят при характерен режим на работа, да вземем за пример работа на смени. На обявление към този момент предстои и раздадено работно облекло и защитни средства, или парите, дадени за закупуване на работно облекло. МО, Министерство на вътрешните работи и организациите от бранш „ Сигурност “ също ще би трябвало да заявяват храната, снаряжението и спомагателни обезщетения, които раздават на военните, полицаите и други чиновници. 

Новост е, че при поискване от чиновник работодателят ще би трябвало да опише в служебната записка за изплатения облагаем приход по трудови правни отношения и всички необлагаеми добавки, които е дал през годината.

Арендаторите пък ще заявяват пред НАП на кого са изплатили ренти над 3000 лева

А уредниците на хазартни игри ще предоставят на НАП информация на кои физически лица са изплатили парични и предметни облаги, когато годишният им размер превишав 5000 лева на участник в хазартна игра.

МЕСТНИ ДАНЪЦИ И ТАКСИ

Народното събрание отхвърли предложенията на сдружението на общините за осъвременяване на данъчните оценки на жилищата и доближаването им до пазарните стойности. Данъчните оценки не са променяни повече от 10 години и в пъти изостават от действителната цена на жилищата. Затова актуализацията им щеше да докара до внезапно повишаване на налозите върху недвижимите парцели, даже по места общинските препоръки да понижат данъчните ставки.

Тази актуализация обаче е неизбежна и следва през новата година тематиката още веднъж да влезе в дневния ред, като към този момент се чуват апели за поетапни, плавни промени в метода на пресмятане на данъчните оценки на жилищата.

Тази година се вкарва едно улеснение за данъкоплатците в Закона за локалните налози и такси. При преустрояване и при смяна на предназначението на дадена постройка, както и при смяна на други условия, които имат значение за установяване на налога, общинските администрации служебно ще отразяват тази смяна и ще осведомят за това данъкоплатеца. Те ще употребяват данните от имотния указател или кадастралните регистри като Агенцията по вписванията или Агенцията по геодезия, картография и кадастър би трябвало да уведомяват общините в 7-дневен период за променените обстоятелства към парцела.

Новост от тази година е по-високият размер на годишния оборот за облагане с патентен данък – от 50 000 лева той бе повишен на 100 000 лева Това отваря врати повече бизнесмени да изберат този метод на облагане, вместо да заплащат налози върху приходите или налог облага. По принцип патентният налог бе въведен за облекчение на дребни търговци, занаятчии, притежатели на заведения и места за настаняване с една и две звезди, фризьори, козметици и разнородни други услуги. Те заплащат един път годишно една твърда сума, избрана от съответната община, което доста понижава счетоводни и административни разноски. 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР